Достапни линкови

Готовина и Маркач - херои во Загреб. Белград огорчен


Анте Готовина и Младен Маркач се вратија вечерва во Загреб
Хрватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач се вратија вечерва во Загреб каде беа дочекани како херои.
Апелацијата на Хашкиот Трибунал имено ги отфрли заклучоците од расправата на Судскиот совет, според кои, Готовина и Маркач учествувале во злосторнички акции, како и обвиненија за прекумерно гранатирање на Книн, Грачац, Обровац и Бенковац. Готовина во првостепената постапка од 15 април 2011 година е осуден на 24 години затвор, Маркач на 18 години.
Српската влада, пак во меѓувреме во знак на протест соработката со Хашкиот трибунал ја сведе на техничко ниво.
XS
SM
MD
LG