Достапни линкови

Доделена шведската наградата „Пер Ангер“


Сапијат Магомедова
Проминентната адвокатка од руската проблематична република Дагестан Сапијат Магомедова е добитник на наградата Пер Ангер за нејзината храбра работа во шветскиот град Гетебург. Таа ја доби наградата за нејзината работа во областа за заштита на човековите права. Таа беше претепана речиси до смрт пред две години од локалната полиција во нејзиниот роден крај. Откако по неколку месеци закрена продолжи да се бори заедно со нејзините клиенти барајќи правда во Дагестан, земја во која властите честипати ги пречекоруваат овластувањата и кршат човекови права. Шведската награда се доделува од 2004-тата година во чест на амбасадорот Пер Анге. Се доделува за хуманитарна работа и за иницијативи кои се водат во име на демократијата.
XS
SM
MD
LG