Достапни линкови

Сириската опозиција се обединува


Сириската опозиција го заврши петтднeвниот состaнок во Доха каде што потпиша договор за обединето лидерство. Поддржувачите на сирската опозиција, вклучувајќи ги САД и Катар ја притискаат опозицијата да се обедини за да може после да издејствува меѓународно признавање и координирање со бунтовниците и активистите во Сирија за подготовка за преодна влада. Сирискиот Национален Совет го кочи секој можен нов договор плашејќи се дека со нова опозициска оранизација ќе ја загуби или ослаби позицијата. Ново избраниот лидер на Соевтот Џорџ Сабра изјави дека меѓународниот притисок е погрешно насочен и дека западот не овезбедува вистинска поддршка за сириската опозиција вклучувајќи и оружје какко поддршка. Во Дамаск владин портпарол повика на национален дијалог.
XS
SM
MD
LG