Достапни линкови

Жителите на Јужна Осетија ќе си ги менуваат презимињата


Парламентот на Јужна Осетија донесе закон со кој граѓаните ќе можат да ги сменат своите презимиња. Со законот се овозможува правен механизам граѓаните да си ги вратат традиционалите презимиња кои завршуваат со „он“ и „ти “ и да ги сменат доколку сакаат сегашните кои според грузиските правила завршуваат на „вили“ или на „дѕе“ или пак според руските завршуваат со „ова“ и „ов“. Законот важи само за тие кои што доброволно ќе сакаат да си ги сменат презимињата.
XS
SM
MD
LG