Достапни линкови

Ден на сеќавање на жртвите на политичка репресија во СССР


Мапа на принудните работни логори во поранешниот СССР.
Денеска се одбележува Денот на сеќавање на жртвите на политички прогон, во чест на жртвите на државната репресија во поранешниот Советски Сојуз. Активистите за човекови права во Русија и во другите држави од поранешниот СССР го одбележуваат денот на сеќавање на милиони жртви кои настрадаа во масовните депортации или во принудните работни логори во периодот од октомвриската револуција во 1917 до падот на комунизмот во 1991 година.
XS
SM
MD
LG