Достапни линкови

Пет нови членки на СБ на ООН


Пет држави – Руанда, Аргенитина, Австралија, Јужна Кореа и Луксембург добија непостојани места во Советот за безбедност на ООН. Од вкупно 193 членки Руанда доби 148, Австралија 140, Аргентина 182, Јужна Кореа 149 а Луксембург 131 од неопходните 129. Секоја година, 15-члениот совет обновува пет од десетте непостојани места избирајќи ги на регионална основа. Петте нови членки ќе ги преземат местата во јануари за рок од две години.
XS
SM
MD
LG