Достапни линкови

Телото на албанскиот крал Зоглу ќе пристигне во Албанија


Синот на Кралот Зогу, Лека
Телото на кралот Зоглу кое беше закопано во Франција по неговата смрт во 1961 година ќе биде пренесено во Албанија. Портпаролот на албанската влада Ерла Мехили изјави дека официјалниот погреб на кралот ќе биде одржан на 17 –ти ноември во пресрет на прославата на прославата на стогодишнината од албанската независност. Кралот Зогу ја водел државата во период од 1925 до 1928 година како претседател додека од 1928 до 1939 година како крал. По италијанската окупација тој заминал од државата и остатокот од живото го поминал во Франција каде што починал на 66 годишна возраст.
XS
SM
MD
LG