Достапни линкови

Црвен Крст: 72 милиони луѓе се протерани од своите домови


Организацијата Црвен Крст соопшти дека околу 72 милиони луѓе од целиот свет биле протерани од своите домови во текот на изминатата година. Во нивниот извештај е надевено дека 16,4 милиони имаат статус на бегалци затоа што ја напуштиле својата земја додека 41,4 милиони пак се квалификуваат како „внатрешно реселени лица“. Останатите се се или баратели на азил или не се никаде евидентирани. Околу 5 милиони Палестинци живеат во кампови под закрила на Обединетите Нации.
XS
SM
MD
LG