Достапни линкови

Регионални и локални избори во Русија


Шеф на изборните набљудувачи на организација Голос Лилија Шипанова
Денеска во Русија во 77 од 83 региони се оддржуваат локални и регионални избори. Од 40 регистрирани партии во Русија право да учествуваат на изборите имаат само 28. Граѓаните ќе избираат и гувернери во пет области при што се очекува гувернерите кои се поддржани од владеачката партија „Обединета Русија“ да победат.
Ова е прв пат по 2004 тата година граѓаните да гласаат за гувернери откако претседателот Владимир Путин ги укина и тие беа избирани од страна на претседателот.
Но по минатогодишните простести и во декември беа повторно воведени. Изборните набљудувачи соопштија дека од отварањето на изборните едници има слаб одзив на гласачи.
XS
SM
MD
LG