Достапни линкови

Над 63 проценти од младите во БиХ се невработени


Стапката на невработени млади луѓе на возраст меѓу 15 и 24 години во Босна и Херцеговина изнесува 63,1 процент, се наведува во извештајот на Европската комисија. Анализирајќи го извештајот на ЕК, сараевскиот весник „Дневни Аваз“, наведува дека шансите на младите луѓе во БиХ да дојдат до вработување се многу мали. Брисел, меѓу другото,предупреди дека без економски раст БиХ неможе да оствари напредок за членство во Европската унија.
Комисијата наведува дека е остварен умерен напредок во усогласувањето на законот на БиХ со европските стандарди во областите како слободно движење на стока, конкурентност, државна помош, интелектуална сопственост, истражување, право, слобода и безбедносни прашања.
XS
SM
MD
LG