Достапни линкови

Иванов ja поздрави одлуката за доделување на Нобеловата награда за мир на ЕУ


Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов ja поздрави одлуката за доделување на Нобеловата награда за мир на Европската унија.
Оваа награда претставува потсетник на основната идеја поставена во темелот на создавањето на ЕУ – обединување на народите во заедничките напори за слобода, солидарност и просперитет. Европскиот мир е несоборлив императив и пример и за другите региони во светот. Како што многу пати досега сум нагласил, Европа не може да биде целосна и успешно да ја спроведува својата агенда, доколку не биде и географски комплетно обединета, стои во дописот на претседателот што го испрати неговиот Кабинет.
Процесот на проширување и вклучувањето на Западен Балкан во Унијата, посочува претседателот Иванов, е ултимативниот чекор кој ќе ја зацврсти рамката на европскиот мир.
XS
SM
MD
LG