Достапни линкови

Зголемено присилното иселување во Кина


Амнести интернешнал соопшти дека случаите присилно иселување на луѓето од нивните домови од страна на кинеските власти се значително зголемени.
Групата за човекови права вели дека ваквите насилни иселувања се сериозна закана за социјалната и политичката стабилност. Принудени разурнувања веќе долго време се вообичаени во Кина, а милиони жители морале да се преселат за да се направи патот за развој на недвижен имот.
Во извештајот на Амнести се потенцира дека иселувањето ескалирало во текот на изминатите три години за време на градежниот бум, кој беше поттикнат од глобалната финансиска криза.
XS
SM
MD
LG