Достапни линкови

Европскиот механизам за стабилност неделава ќе ги собере првите пари


Министрите за финансии од земјите членки на еврозоната, денеска го стартуваа Европскиот механизам за стабилност, кој ќе располага со сума од 500 милијарди евра до 2014-та година.
Државите членки на еврозоната неделава ќе почнат со правата исплата на пари во фондот.
Фондот ќе биде користен за позајмици на државите кои имаат финансиски проблеми, во замена за стриктни фискални и структурни реформи.
Постојат стравувања дека сумата од 500 милиони евра нема да биде доволна за спас на еврозоната
XS
SM
MD
LG