Достапни линкови

Стартуван северниот крак на гасоводната мрежа под Балтичкото море


Германија и Русија го отворија денеска северниот крак на гасоводната мрежа која минува под Балтичкото Море со што дирекно се поврзува западот со природен гас од Сибир. Гасоводната мрежа во вредност од 8,3 милијарди долари денеска ќе почне да пренесува гас од северниот дел на Русија до балтичкиот брег на Германија. 36 проценти од гасот во Европа се увезува од Русија и минува низ Украина и Белорусија.
Рускиот претседател Владимир Путун изјави дека Русија ќе доставува гас во Европа по скратен пат без траспоретен ризик и прекинувања.
XS
SM
MD
LG