Достапни линкови

Во Австралија стартува најбрзиот радио телескоп


Австралија денеска го стави во функција најбрзиот радио телескоп во светот, со што се отвораат големи можности за истражување на вселената. Станува збор за 36 сателитски антени, секоја со дијаметар од 12 метри, кои рабоат како еден инструмент. Проектот е лоциран во Западна Австралија, каде што нема многу популација. Се очекува овој гигантски проект да го користат над 700 астрономи од 10-тина научни тимови.
XS
SM
MD
LG