Достапни линкови

Жените на Балканот живеат 5 години подолго од мажите


На Балканот најдолго живеат Грците, а најкратко Турците, се наведува во извештајот на ОН. Според овие податоци, просечниот животен век во Грција е 79,5 години, а по неа следи Словенија со 77,9 години. Трета во регионот е Албанија со просечен животен век од 76,4 години.
Следат Хрватска со просечен животен век од 75,7 години и БиХ со 74,9 години. Во Црна Гора луѓето живеат просечно 74,5 години, во Македонија 74,2 години, а во Србија 74 години.
Бугарија се наоѓа речиси на крајот од списокот со просечен животен век од 73 години, а зад неа се наоѓа Романија со 72,5 години.
На Балканот најкратко живеат Турците со просечен животен век од 71,8 години.
Жените на Балканот просечно живеат пет години подолго од мажите.
XS
SM
MD
LG