Достапни линкови

Пратениците дебатираат за измените во изборниот законик


Измените на изборниот законик денеска ги разгледуваат пратениците во македонското Собрание.
Според владеачкото мнозинство во измените на законот се вметнати клучните препораки од ОБСЕ и ОДИХР, со кои се гарантира еднакво гласачко право на сите граѓани. Опозицијата пак смета дека во предлог законот се напревени само формални измени, но најави дека ќе го поддржи текстот.
Според патоказот за дијалогот на високо ниво, измените на изборната регулатива треба да обезбедат оддвојување на државата од политичките партии и правна заштита од незаконско финасирање на изборна кампања.
XS
SM
MD
LG