Достапни линкови

Белорусија-Вашингтон ги критикува изборите дека не се слободни и фер


Белорусија- Парламентарни избори,Минск.
Вашингтон изрази критики за парламентарните избори во Белорусија што се одржаа викендот, оценувајќи дека не биле фер и слободни.Стејт Департментот цитираше прелиминарен извештај од Организацијата за безбедност и Соработка во Европа во кој се наведува дека изборите биле нарушени уште од почетокот поради лимитираниот избор на гласачите и неправилности во Изборната комисија.Ниту еден од опозициските лидери не доби место во парламентот во кој има 110 пратеника , на изборите што се одржаа во неделата. Во писмена изјава САД оценуваат дека подобро почитување на демократијата и човековите права во Белорусуја,вклучително и ослободување и рехабилитација на сите политички затвореници останува централно барање во релациите со САД.
XS
SM
MD
LG