Достапни линкови

СТО: намалување на глобалната трговија


Паскал Леми, генерален директор на СТО
Светската трговска организација драстично ја намали нејзината прогноза за глобалната трговија во оваа година, а како главна причина за тоа ја наведе европската должничка криза. СТО во април предвидуваше пораст од 3,7 насто, но нејзиниот генерален директор Паскал Леми денеска во Сингапур изјави дека проценката изнесува 2,5 проценти. Освен европската должничка криза тој како фактори кои придонесуваат за намалување на глобалната економија ги наведе и тешкотиите на американската економија, како и економскиот застој на Кина.
XS
SM
MD
LG