Достапни линкови

Американска помош за Косово од 62,5 милиони долари


Kосовската претседателка Атифете Јахјага со американската амбасадорка Трејси Ен Џејкобсон
Американската Влада ќе обезбеди 62,5 милиони долари за подобрување на демократијата и управувањето, како и економскиот развој на Косово во оваа година, соопшти американската амбасада во Приштина. Договорот за финансиска помош го потпишаа косовската претседателка Атифете Јахјага,американската амбасадорка Трејси Ен Џејкобсон и директорката на мисијата УСАИД на Косово Морин А.Шокет. Како што е наведено, овие средства ќе бидат искористени и во областа на образованието и земјоделството.
Со дополнително финансирање, УСАИД планира да им овозможи подобро образование на младите луѓе, како и да формира Агенција за кредитирање на развојот, која ќе им одобрува кредити на косовските земјоделци, вклучувајќи ги и жените кои се занимаваат со оваа стопанска гранка.
XS
SM
MD
LG