Достапни линкови

Намален бројот на барателите на азил од балканските земји во Швајцарија


Воведувањето на процедурата за забрзано разгледување на барањата за азил во Швајцарија, довело до намалување на бројот на поднесените азиланстаки апликации од страна на државјаните од балканските земји.

Во последните петнаесет денови на месец август биле поднесени само 70 барања за азил од државјани од Босна и Херцеговина, Македонија, Србија и Албанија. Само две недели порано, нивниот број беше 274, покажуваат статистичките податоци на швајцарското Федерално биро за миграција.

Од 20 август, барањата за азил поднесени од т.н. „сигурни“ земји, меѓу кои се наоѓа и Македонија, се разгледуваат за 48 часа.
XS
SM
MD
LG