Достапни линкови

Франција и Романија ќе разговараат за Ромите


Роми во францускиот град Лил.
Француските министри за внатрешни работи и за европски прашања се во посета на Букурешт на разговири со романските власти за интеграцијата на Ромите и нивните права како европски граѓани за слободно движење. Неколку стотина Роми протестираат пред седиштето на владата затоа што со години се одолговлекува нивното интегрирање. Од ОН и невладите организации изразуваат загриженост за протерувањето на Ромоте од Франција и бараат Париз да вложи повеќе напори за да ги реши прашањата на Ромите. Во неколку наврати во последните месеци француските власти депортираа стотици Роми во нивните матични земји.
XS
SM
MD
LG