Достапни линкови

МААЕ бара Иран да им дозволи влез на инсперторите


Шефот на Меѓународната агенција за атомска енергија, Јукија Амано побара од Иран да им дозволи, без понатамошни одлагања, влез на инспекторите во воените посторојки за кои се верува дека во нив се спроведуваат нуклеарни активности. Амано вели дека ако не им се дозволи на инспекторите да влазат во постројката Парчин, тоа ќе фрли сомнежи за активностите таму и ќе има негативно влијание на истрагата на МААЕ. Тој исто така рече дека нема напредок во разговорите меѓу високи претставници на Агенцијата и Иран.
Иран изјави дека се неосновани извештаите на Агенцијата од минатиот месец во кои има обвинувањата за нуклеарна активности во Парчин.
XS
SM
MD
LG