Достапни линкови

Рекордни 18 милиони невработени во еврозоната


Мадрид, јули 2012.
Новите статистички податоци покажуваат дека невработеноста во 17 членки на еврозоната во јули достигна рекордно ниво, 18 милиони невработени или за 2 милиона повеќе од истиот месец лани. Еуростат прецизира дека само во јули без работа останале уште 88 илјади луѓе, со што стапката на невработеност во еврозоната е 11,3 проценти, највисока од креирањето на еврото во 1999 година. Најголема невработеност има во Шпанија, над 25 насто. Бројот на невработените во Европската унија е 25 милиони, а стапката изнесува 10,4 проценти.
XS
SM
MD
LG