Достапни линкови

Истанбул - центар на светската култура


Turkey -- Galata Bridge, Istanbul, 19th century
Спроед проектот "World cities Culture Report 2012", Истанбул е прогласен за центар на светската култура. Таа „титула“ е дадена по анализа на 60 показатели како што се број на национални музеи, споменици под Унеско, број на кино-сали, театри, книжари и други облици со кои се подигнува културната свест кај граѓаните.
Втор на листата е Јоханесбург во Јужноафриканска Република кој се смета за креативна, културна и комерцијална врска со остатокот на континентот.
Tрет на листата е Lондон - космопиолитска толерантна метропола која привлекува луѓе од различни профили.
По Лондон следат Мумбај и Њујорк, град кој многу вложува во економијата, културата и воопшто уметноста. Следуваат Париз, град на музиката, филмот и сликарството, па потоа Сиднеј, Шангај, Токио, Берлин, Сао Паоло и Сингапур.
XS
SM
MD
LG