Достапни линкови

Европа - ден на жртвите од нацизмот и сталинизмот


Денеска се одбележува европскиот ден на сеќевањето на жртвите од сталинизмот и нацизмот. Европскиот парламент во 2008 донесе резолуција, според која, 23 август е формален ден на жртвите на масовните егзекуции и депортации.
Овој ден е одбран затоа што на 23 август е потпишан пактот Молотов – Рибентроп меѓу Советскиот Сојуз и Нацистичка Германија, протокол кој ја подели Европа на две сфери на интерес.
Според резолуцијата на Европскиот Парламент, масовните депортации, убиствата и ропството се воен криминал против човештвото.
XS
SM
MD
LG