Достапни линкови

Протестно писмо до претседателот на српскиот Парламент


Денис Бечировиќ, заменик претседател во парламентот на Босна и Херцеговина
Заменик-претседателот на Домот на пратениците во Парламентот на Босна и Херцеговина Денис Бечировиќ во отворено писмо до претседателот на српскиот Парламент Небојша Стефановиќ протестираше за неодамнешната негова изјава во која Република Српска ја нарекува „држава“.
Бечировиќ посочува дека зборовите на Стефановиќ претставуваат кршење на Дејтонскиот договор и на босанскиот Устав, како и дека штетат на изградбата на добри односи меѓу БиХ и Србија.
- Само Босна и Херцеговина е држава и таа е составена од два дела. Република Српска не е држава, не била и никогаш нема да биде, истакнува Бечировиќ предложувајќи свикување на итна седница на босанскиот Парламент на која ќе се разговара за изјавата на Стефановиќ.
XS
SM
MD
LG