Достапни линкови

Протести во Тунис за права на жените


Илјадници граѓани протестираат во главниот град на Тунис за правата на жените. Демонстрантите се против одредба во нацрт Уставот, според кој жените треба да ги „надополнуваат“ мажите. Тие сакаат на сила да остане законот од 1956 според кој се гарантира целосна рамноправност на жените со мажите. Околу 6.000 луѓе, претежно жени демонстрираат втор ден во центарот на Тунис. А протести има и во други градови. Со законот од 1956 година кој е прв од таков вид во арапскиот свет, се укина полигамијата и се укина практиката мажите да може да се разведат само ако три пати повторат дека се разведуваат од жената.
XS
SM
MD
LG