Достапни линкови

Американка стана прв геј генерал


Една жена офицер во Армијата на САД стана првата жена хомосексуалец унапредена во чин на генерал. Бригадниот генерал Тами Смит стана генерал во присуство на својата сопруга Трејси Хепнер. Тие се венчале минатата година во Вашингтон, каде што е дозволено истополови бракови. Смит служела во Авганистан од декември 2010 до октомври 2011 година. Нејзиното унапредување доаѓа на помалку од една година откако Армијата ја смени политиката за сексуалната ориентација на нејзините челнови. Претходно важеше политката „не прашувај, не кажувај“ за сексуална оринтација, а они кои ќе откриеа дека се хомосекусалци, беа остранувани.
XS
SM
MD
LG