Достапни линкови

Чистење на Виетнам од боеви отрови


Соединетите држави и Виетнам денеска го почнаа чистењето на виетнамската џунгла од токсичниот хемиски отров, диоксин познат како „агенс оранж“ кој за време на војната го употребуваше американската војска за уништување на растенијата. Почетокот на акцијата за која Соединетите држави издвоија над 40 милиони долари беше одблежан во поранешната американска база во Дананг. Диоксинот се поврзува со заблувањата со рак и со некои видови инвалидитет. За време на 10 годишната војна Соединетите држави во Виетнам исфрлија 80 милиони литри од овој отров.
XS
SM
MD
LG