Достапни линкови

Белорусија нареди Шведска да ја затвори амбасадата во Минск


Претседателот на Белорусија Александар Лукашенко.
Белорусија и нареди на Шведска да ја затвори својата амбасада во Минск до крајот на месецот. Овој потег доаѓа само неколку дена откако претседателот на Белорусија Александар Лукашенко го протера шведскиот амбасадор надвор од земјата.
Oвој спор е најновиот настан во серијата дипломатски расправии помеѓу Белорусија и Европската унија. Ликашeнко го протера шведскиот амбасадор поради тоа што се среќавал со белоруската опозиција и го снабдувал Универзитетот со книги кои содржеле материјали за човекови права. За возврат, Шведска соопшти дека нема да дозволи влез за белорускиот амбасадор во Стокхолм и нареди дипломатите од Белорусија да ја напуштат земјата
XS
SM
MD
LG