Достапни линкови

Ограбена мировната мисија во Судан


Војници на заедничката мисија на ОН и Африканската унија.
Вооружени разбојници уркале повеќе од 300 илјади долари од заедничката мисија на ОН и на Африканската унија во Дарфур, во Западен Судан. Од Африканската унија соопштија дека возилото кое ги превезувало парите било нападнато во Дарфур, но дека никој не загинал во нападот. Од Банката од која биле испратени парите одбила да коментираат за разбојништовото.
Во Дарфур продолжуваат разбојништавата, племенските конфилкти и борбите меѓу суданските сили и бунтовниците, иако во памала мерка одошто во периодот 2003-2004.
Заедничката мисија на ОН и Африканската унија ја сочинуваат војници и полицајци, мисијата има буџет од 1, 4 милијарди долари за оваа и за идната година.
XS
SM
MD
LG