Достапни линкови

Дозвола за прва нуклеарка во Обединетите Арапски Емирати


Дубаи
Регулаторната комисија за нуклеaрна енергија во Обединетите Арапски Емирати ја одобри изградбата на првата нуклеарка во таа земја. Со ова се отвора патот за почеток на работите под раководство на конзорциум од Јужна Кореа. Проектот е вреден неколку милијарди долари и е предвидено да има четири нуклеарни реактори, од кои првиот ќе биде пуштен во употреба во 2017 година.
XS
SM
MD
LG