Достапни линкови

Неизвесна иднината на Договорот за регулирање на трговија со оружје


Првиот ден на разговорите за обврзувачки договор за регулирање на глобалната трговија со оружје заврши со неподготвеност за прифаќање на распоредот за следниот ден од страна на земјите членки на ОН. Агенциите јавуваат дека тоа би можело да биде предзнак дека ќе се водат тешки преговори. Договорот, кој би можел да биде прв од ваков вид, мора да бидe донесен со консензус меѓу земјите-членки. По едномесечните преговори разговорите беа закажани за вторник, по спорот околу тоа дали на Палестина и на Ватикан ќе им биде дозволенo право на глас за договорот.
XS
SM
MD
LG