Достапни линкови

Научниците од CERN откриле нови субатомски честички


Научниците од Европската организација за нуклеарни истражувања, соопштија дека откриле нови субатомски честички кои би можеле да бидат Хигс бозони, за кои се верува дека биле клучни при формирањето на ѕвездите, планетите и животот. Честичките се именувани според Питер Хигс, британски истражувач кој во 1964-та година ги проучувал честичките бозони. Бозоните се познати и како Божествени честички, поради новната важност за настанокот на светот. И со нив би можела да се докаже стандардната теорија за вселената, развиена во 1970-тата година.
XS
SM
MD
LG