Достапни линкови

Пилај бара зајакнување на мисијата во Сирија


Комесарот за човекови права на ОН, Нави Пилај.
Комесарот за човекови права на ОН, Нави Пилај повика Советот за безбедност да ја зајакне набљудувачка мисија во Сирија. Комесарката исто така повика сирискиот конфликт да биде изведен пред Меѓународниот кривичен суд во Хаг, потег што Русија најверојатно ќе го блокира. Пилај изјави дека протокот на оружје и на двете страни и на сириската влада и на опозицијата ризикува конфликтот да ескалира, а тоа мора да се избегне по секоја цена.
Пилај рече дека анти-владините сили се обвинети за користење деца како човечки штит, и изјави дека ако сириската влада запре со нападите на тимовите на ОН, тие ќе го испитаат тврдењето.
XS
SM
MD
LG