Достапни линкови

Црквата на Христовото раѓање во Витлееме е „светско наследство“


Црквата на Христовото раѓање
Агенцијата на Обединетите нации за образование, наука и култура УНЕСКО, одобри статус на "светско наследство" на Црквата на Христовото раѓање, на Западниот Брег во градот Витлеем. Црквата, се смета од страна на христијаните, како родното место на Исус Христос. На добивањето на овој статус се гледа како на дополнителна обврска за заштита на ова место од страна на меѓународната заедница. Гласањето се одржа во Санкт Петерсбург во Русија. 13 делегати гласаа за шест беа против, а двајца преставници беа воздржани. На оваа мерки и се противеа од Израел и нејзиниот сојузник на САД.
Палестинците апелираа до УНЕСКО за оваа црква да добие стастус "светско наследство“ поради наводна закана за нејзиниот опстанок од судирот со Израелците.
XS
SM
MD
LG