Достапни линкови

ЕУ - парите за помош ќе одат директно во Банките


Лидерите на ЕУ се договорија за мерките за помош за економиите како Шпанија и Италија. По разговорите кои траеле цела ноќ во Брисел лидерите на 17 земји членки на Еврозоната се согласиле парите од фондовите да одат директно до банките на кои им се потребни.
Претседателот на Европскиот Совет Херман Ван Ромпуј изјави дека тоа е потребно за рекапитализацијата на банките да оди директно. Лидерита на Еврозоната ,исто така, се договорија дека земјите кои се држат до буџетските правила можат да аплкицираат за пакетите помош без строгите предуслови.
XS
SM
MD
LG