Достапни линкови

Италија и Шпанија го блокираат планот за економски раст во ЕУ


Самит на ЕУ во Брисел.
Италија и Шпанија, на Самитот на ЕУ во Брисел, ја условуваат поддршката за планот за поттикнување на економскиот раст во Унијата во висина од 120 милиони евра со прифаќање на нивните барања. Двете земји бараат итна акција за да се намалилат каматите по кои се задолжуваат. Тензиите за иднината на еврозоната меѓу северните земји кои се кредитори и многу задолжените држави од југот дојдоа до израз. Рим и Мадрид бараат со пари од европскиот фонд да се купат обврзници од нивните влади и бараат заем за докапитализација на шпанските банки без тоа да го зголеми нивниот дефицит. Лидерите на еврозоната се согласија на отстапки со тоа што ќе ги сменат условите за шпанските банки и ќе и дозволат на Италија да земе пари од фондот за да ги намали трошоците за позајмување.
XS
SM
MD
LG