Достапни линкови

Загриженост за состојбата на водечките светски банки


На светските пазари денеска владее голема загриженост откако американската агенција Мудис им го намали рејтингот на водечките банки во светот поради нивната изложеност на силно колебање на вредноста на берзите. Агенцијата им го намали рејтингот на Бенк оф Америка, Џи Пи Морган, Чејс, Голдман и Сакс, Берклис, Дојче Банк и ХСБЦ. Овие банки се главни играчи на светскиот пазар на акции и обврзници. Намалувањето на рејтингот обично значи дека банките ќе мора повеќе да платат за нивниот долг.
XS
SM
MD
LG