Достапни линкови

Средношколците полагаат државна матура


Учениците од гимназиско, средно уметничко и средно стручно образование со четиригодишно траење, денеска и на 12 јуни ќе ги полагаат екстерните испити од државната матура во јунскиот испитен рок. За полагање државна матура се пријавени 19.052 ученици во 97 јавни и седум приватни средни училишта. Полагањето ќе го следат 230 набљудувачи и 2.000 тестатори. Годинава постои тенденција за избор на странски јазик на сметка на математика. Бројот на пријавени за полагање математика е намален за 20 проценти во однос на минатата година. Прелиминарните резултати од екстерните испити од јунскиот испитен рок на државната матура ќе бидат објавени најдоцна до 12 јули.
XS
SM
MD
LG