Достапни линкови

Попоски: Македонија гради конструктивна атмосфера


Наметнатиот спор од страна на Грција за името не и дозволува на Македонија да напредува и да го започне процесот на пристапни преговори во ЕУ, изјави македонскиот министер за надворешни работи Никола Попоски на отворањето на парламентарен комитет на македонското Собрание и Европскиот парламент во Брисел. Министерот дополни дека Македонија гради конструктивна атмосфера со спроведување на реформите и укажување на насоките од Европскиот парламент во неговите извештаи. „ Пресудата на Меѓународниот суд на правдата е значаен елемент кој би бил од помош во оваа куќа каде почитувањето на правото е клучен постулат, да констатираме заемна обврска и правна рамка која ќе гарантира дека ќе нема понатамошни попрачувања во процесот на евроатлантските интеграции на Македонија. Процесот на преговори овозможува надминување на билатералните пречки“ рече Попоски.
XS
SM
MD
LG