Достапни линкови

Фридом Хаус:еден од шест луѓе во светот ја уживаат слободата на медиумите


Во новиот извештај на Фридом Хаус се наведува дека еден од шест луѓе во светот ја уживаат слободата на медиумите.Во извештајот на Фридом Хаус е опфатена состојбата во 197 земји и во него се вели дека има големи чекори напред во земјите зафатени од Арапсаката пролет,меѓу кои во Либија и во Тунис, но дека е поинаква сосотојбата во други делови на регионот како Иран и Сирија.Само 15 проценти од луѓето во Централна и Источна Европа и во Евроазија имаат искуство со слободни медоуми.Во таа група се Белорусија,Туркменистан и Узбекистан,кои се меѓу земјите кои имаат најлоша состојба.Во светот најлоша е состојбата во Северна Кореја,а најдобра е во Финска,Норвешка и Шведска.
XS
SM
MD
LG