Достапни линкови

Февруари - нето плата во Македонија е 20.625 денари


Просечната месечна исплатена нето плата по вработен во февруари изнесува 20.625 денари што претставува зголемување за 0,9 проценти во однос на февруари лани, објави денеска Државниот завод за статистика.
Зголемувањето се должи, пред сé, на зголемувањето на просечно исплатената нето-плата во секторите: Стручни, научни и технички дејности 15.3%, дејности во врска со недвижен имот 8.7% и трговија на големо и трговија на мало; поправка на моторни возила и мотоцикли 7.3%.
Просечната месечна исплатена бруто плата пак изнесува 30.257 денари и е зголемена за 0,7 проценти во однос на истиот месец 2011 година.
Во февруари, 2,7 проценти од вработените во државата не примиле плата.
XS
SM
MD
LG