Достапни линкови

Турција изрази длабоко жалење по обраќањето на Обама за Ерменија


Ерменија
Турција изрази длабоко жалење за коментарите на американскиот претседател Барак Обама за убиствата на 1,5 милиони ерменци што ги направиле отоманските турци за време на Првата Светска Војна. Обама рече дека Ерменците биле брутално масакрирани и наведе дека ова е едно од најлошите случувања во 20-от век.
Ерменците и најголем број историчари се согласуваат дека убиствата на Ерменците претставуваат геноцид. Многумина во Турција сметаат дека убивањата се последица на хаосот во војната.
XS
SM
MD
LG