Достапни линкови

Ограничувања за претседателска кандидатура во Египет


од ланските протести
Египетските државни медиуми јавуваат дека владеачкиот воен совет во земјата подржал закон со кој им се забранува на некогашните високорангирани службеници од владата на Хосни Мубарак да се кандидираат за претседател. За сега не е јасно дали со законот, кој беше донесен неодамна, може да се спречи претседателската кандидатура на Ахмед Шафик, кој беше премиер во последните денови од 30 годишното владеење на Мубарак. Исламистите и Либералите го критикуваат Шафик, тврдејки дека би можел да ги уништи придобивките од востанието поради кое Мубарак отстапи од владеачка функција.
XS
SM
MD
LG