Достапни линкови

Предложена лустрација за учесници во приватизација


Лицата кои стекнале над пет отсто капитал при приватизацијата на општествените претпријатија и оперативните врски ќе подлежат на лустрација. Ова се дел од новините предвидени со новиот предлог-закон за определување услов за ограничување за вршење јавна функција, пристап на документи и објавување на соработката со органите на државната безбедност. Лустрацијата ќе се однесува на периодот од 1944 до 2006 година кога почна да се применува Законот за слободен пристап до информации.
XS
SM
MD
LG