Достапни линкови

30 години од војната за Фокландските острови


Map of the Falkland Islands
Британија и Аргентина одбележуваат 30 години од војната за Фокландските острови во јужниот Атлантик кои се во владение на британците. Војната траеше 74 дена, загинаа 255 британски и 650 аргентински војници, а победија британците. Британскиот Премиер Дејвид Камерун го реафирмира правото на жителите на Фокландските острови самите да си ја определат својата иднина.
За аргентинската Претседателка Кристина Киршнер, британското владеење со острвот е анахронизам.
XS
SM
MD
LG