Достапни линкови

Зголемување на фондот за помош на ЕУ


Министрите за финансии на ЕУ на состанокот во Копенхаген се договориле за зголемување на фондот за помош на Еврозоната. Фондот од 500 ке биде зголемен на 800 милијарди евра.
Имајќи ја во предвид несигурноста на состојбата во Шпанија и Италија, инвеститорите се загрижени дали постоечкиот фонд ќе може да одговори на доплнителните барања за помош.
Грчкиот Премиер Лукас Пападимос, пак во интервју за италијанскиот весник Ил Соле 24 ОРЕ изјави дека на Грција можеби ќе и треба и трет пакет финансиска помош.
XS
SM
MD
LG