Достапни линкови

Босна да се справи со случаите на жени силувани во војната


Језерка Тагани земеник директор на Амнести интернешнал, одговорна за Европа и Централна Азија,
Амнести интернешенел ја повика Босна да се справи со случаите на жени силувани за време на војната во текот на 1990-тите години на минатиот век. Од организацијата велат дека напаѓачите остануваат неказнети и по повеќе од 16 години по окончувањето на конфликтот.
Језерка Тагани земеник директор на Амнести интернешнал, одговорна за Европа и Централна Азија, изјави дека босанската влада треба да го исполни ветувањето дадено во 2010 дека ќе се формира национална програма за жените кои биле жртви на сексуално насилство за време и по војната. Илјадници жени, претежно муслиманки, биле силувани во текот на војната од 1992 до 1995 во Босна. Локалните власти никогаш не соопштиле официјлани бројки, но Амнести интернешенел проценува дека бројката на жртвите се движи од 20.000 до 50.000.
XS
SM
MD
LG